Noile Măsuri de Taxe în România, o povară pentru IMM-uri?

Noile măsuri fiscale din România, anunțate de Guvernul Ciolacu în luna septembrie 2023, au stârnit controverse, în special în rândul IMM-urilor.

Una dintre principalele măsuri fiscale care afectează IMM-urile este introducerea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri, pentru toate companiile care realizează venituri de peste 60.000 de euro. Acest impozit va înlocui impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, care era de 1% pentru venituri de până la 1 milion de euro și de 3% pentru venituri de peste 1 milion de euro.

IMM-urile au criticat această măsură, afirmând că va duce la o creștere a costurilor și va afecta negativ investițiile și dezvoltarea.

“Această măsură este o povară suplimentară pentru IMM-uri, care sunt deja afectate de inflație și de creșterea costurilor”, a declarat Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). “IMM-urile sunt motorul economiei românești și această măsură va afecta negativ creșterea economică”, a adăugat acesta.

O altă măsură fiscală care afectează IMM-urile este introducerea unui impozit de 16% pe profitul suplimentar, pentru companiile care au o rată a profitului mai mare de 30%. Acest impozit va fi aplicat pentru o perioadă de cinci ani.

IMM-urile au criticat și această măsură, afirmând că este discriminatorie și va descuraja investițiile și inovația.

“Această măsură este o penalizare pentru companiile care au performanțe bune”, a declarat Ion Spânu, președintele Federației Patronale Române (FR). “Va descuraja investițiile și va duce la o pierdere a locurilor de muncă”, a adăugat acesta.

Guvernul a susținut că noile măsuri fiscale sunt necesare pentru a reduce deficitul bugetar și pentru a finanța investițiile. Cu toate acestea, IMM-urile au avertizat că aceste măsuri vor avea un impact negativ asupra economiei românești.

Este încă prea devreme pentru a evalua impactul real al noilor măsuri fiscale asupra IMM-urilor. Cu toate acestea, este clar că aceste măsuri au stârnit îngrijorări în rândul IMM-urilor, care sunt un pilon important al economiei românești.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *